Pál István

Pál István „Szalonna” (Visk1980június 7. –) Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész.

Zenei indíttatását zenetanár szüleitől, Jancsó Katalintól és Pál Lajostól kapta. Édesapja a kijevi operaház karnagyaként dolgozott, és éveken át muzsikált lakodalmi zenészként. Nevéhez több kárpátaljai népzenei gyűjtés is. Édesanyja szolfézstanárként tevékenykedett a „Kodály módszer“ meghonosításán Kárpátalján.

A tiszapéterfalvi zeneiskolában tanulta meg a hegedülés alapjait, majd Murzsa Gyulától a cigányzenész hagyományokat leshette el. Tizennégy évesen került Magyarországra, ahol a Debreceni Református Kollégiumtanulója lett. Emellett folytatta népzenegyűjtő munkáját. Régi zenész mestereket kutatott fel az egész magyar nyelvterületen.

A tanulás és a gyűjtőmunka mellett nagyon fontosnak tartotta, hogy az a hagyaték, amelyet ezek az idős muzsikusok átadtak, újra életre keljen és a fiatalsághoz visszakerüljön, mind a mai Magyarország, mind a határon túli magyarság körében. Ezért rendszeresen tanít különböző nyári továbbképzéseken, táborokban. Az elmúlt esztendőben meghívást kapott a Nyitrai Egyetemre Bölcsész Karára, ahol szlovák és magyar fiataloknak tarthatott előadásokat a felvidéki hagyományos népzenéről. Szüleivel immáron 17. alkalommal rendezik meg a kárpátaljai népzene, néptánc és kézműves tábort, amely szinte az egyetlen olyan alkalom Kárpátalján, ahol a fiatalok saját táncukkal, zenéjükkel ismerkedhetnek.

Tizenkilenc éves korában nyert felvételt a Magyar Állami Népi Együttes zenekarába. Az elmúlt években a világ számos országában mutatták be a magyar kultúra értékeit, szépségét. 2005-ben kinevezést kapott az együttes zenekarvezetői helyére, ahol azóta is tevékenykedik.


Eközben megalapította saját zenekarát, a Szalonna és Bandáját. A zenekar az ország legnagyobb koncerttermeinek volt vendége az elmúlt években, többek között a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremnek, a Papp László Sportarénának, a debreceni Főnix Csarnoknak. Két nagylemezt jelentettek meg, az Örömzenét és a Népzene a Kárpát–medencéből című albumokat. Külföldi koncertjeik szintén nagy sikerrel zajlanak, az egyik legemlékezetesebb koncertünk Angliában volt, ahol a királyi család vendégeiként koncertezhettek, Sebestyén Márta és Vásári Tamás társaságában. A koncert után személyesen gratulált Károly walesi herceg és Margaret Thatcher volt angol miniszterelnök, aki a következőket mondta: “Csodálatos koncert, melyben érezhető a magyar nép szíve, lelke".

Egyetemi éveit közgazdasági tanulmányokkal kezdte, de néhány esztendő után ráébredt, hogy az élete csak a zene körül foroghat. 2007-ben a Nyíregyházi Főiskola Ének-Zene, Népzene szakán szerzett tanári diplomát. Sikeres felvételi vizsga után 2010-ben lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem hallgatója, ahol népi vonóstanári szakon 2012-ben vehette át diplomáját.

Díjak, kitüntetések

 
Pál István „Szalonna” és bandája

Forrás: Wikipédia

Utoljára frissítve: péntek, 19 június 2015 12:22
Értékelés:
(0 szavazat)
Vissza a tetejére